Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Zundert,

Evenementen Inventing Van Gogh - Ruud Van Empel

Praktische informatie

Inventing Van Gogh - Ruud Van Empel
Markt 26-27
NL-4881 CN Zundert

Bekijk website »
vincent@vangoghhuis.com

Gesproken talen

NL - EN - DE

Algemene info

Het Vincent van GoghHuis in Zundert presenteert

van 14 augustus t/m 5 december 2021

een tentoonstelling met nieuwe werken van beeldend kunstenaar Ruud van Empel. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Van Empel zich ondergedompeld in de wereld van Van Gogh. Diens schilderijen van bloemstillevens, landschappen en portretten heeft hij door middel van fotofragmenten opnieuw gecomponeerd. Daardoor brengt hij Van Goghs kunst dichter naar de realiteit, terwijl die door zijn bewerkingen van vorm en lichteffecten toch heel esthetisch en dromerig blijft.

Ruud van Empel (Breda, 1958) heeft Van Goghs portret opnieuw uitgevonden. Niemand weet precies hoe Vincent er als volwassene werkelijk heeft uitgezien. Er zijn immers geen portretfoto’s van hem voorhanden van na zijn 19e levensjaar. We baseren ons idee van zijn uiterlijk hoofdzakelijk op zijn geschilderde zelfportretten, die onderling sterk verschillen. Van Empel heeft getracht Van Goghs portret te reconstrueren op basis van foto’s van diverse ‘look-a-likes’.
Van de een heeft hij de neus en oren gebruikt, van de ander de ogen en het haar. Hij heeft de onderdelen geplaatst over bekende zelfportretten van Van Gogh. De nieuwe Vincents heeft hij gesitueerd in scènes die herinneren aan plekken uit zijn leven, zoals de Borinage, de Provènce en zijn studio.
Voor deze expositie vervaardigde Van Empel ook een serie fotowerken naar aanleiding van landschappen en bloemstillevens van Van Gogh. Zo zijn er interpretaties te zien van ‘Zonnebloemen in vaas’, ‘Vlinders en klaprozen’, ‘Grasgrond’, ‘Bloeiende perzikboom’, ‘Wilde rozen met kever’ en ‘De oude taxusboom’. Uit deze motieven blijkt zijn sterke verwantschap met Van Gogh. Ze herinneren aan de streek van Brabant waar ze beiden opgroeiden. Het Zundert van Van Gogh ligt onder de rook van Van Empels geboorteplaats Breda. Ze delen dan ook de liefde voor de natuur in deze omgeving, in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park.


Meer info over VisitBrabant vind je hier.

Extra info