Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Tongeren,

Evenementen Gallo-Romeins Museum - Tungrians and Batavians in Vindolanda....

Praktische informatie

Gallo-Romeins Museum - Tungrians and Batavians in Vindolanda....
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be

Contactpersoon

Huberte Renaers

Gesproken talen

NL - EN - FR - DE

Algemene info

SPRAAKWATER
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. We bieden een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat.

Donderdag 11 maart 2021 - 20u00

Lezing: Tungrians and Batavians in Vindolanda, a military fort near Hadrian’s Wall (United Kingdom)

Door : Andrew Birley (The Vindolanda Trust) (lezing in het Engels!)

Dr. Andrew Robin Birley (1974) is CEO & Director of Excavations van The Vindolanda Trust & Chesterholm Museum, Northumberland. Hij studeerde aan de Universiteit van Leicester en maakt als
zoon van Robin en kleinzoon van Eric Birley deel uit van de Birley-dynastie die bepalend was en is in het onderzoek met betrekking tot Hadrian’s Wall.

Ca. 85 na Christus. Een cohorte Tungri onder leiding van Julius Verecundus vestigt zich in Britannia, in wat nu Vindolanda is. Dat ligt niet ver van waar vanaf 122 n.Chr. de Muur van Hadrianus wordt gebouwd. Vindolanda wordt hun thuishaven, en ook die van Bataafse soldaten. Zij bouwen er in de loop van de tijd onder meer vijf houten forten en er ontstaat een vicus, een Romeinse agglomeratie.
Resten daarvan bleven erg goed bewaard, net als van duizenden laarzen en schoenen, textiel en kledij, en andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Tot brieven op houten tabletten toe, die dankzij de
vochtige bodem na een kleine 2000 jaar nog leesbaar zijn. Vindolanda is op dat vlak ongeëvenaard. De vondsten laten ons kennismaken met het dagelijkse leven van de mensen die hier hebben verbleven en die in veel gevallen afkomstig waren uit onze streken: de civitas Tungrorum en de civitas Batavorum.

‘Je hebt de verkeerde sleutel meegestuurd!’ (Uit een briefje van Julius Verecundus aan de slaaf Audax)

Schrijf je voor deze online-lezing in via onze website of telefonisch op +32 12 67 03 40.
Deelname is gratis.
Na inschrijving ontvang je via e-mail een deelnamelink. Op de geplande datum en het geplande uur kan je via deze link de lezing vanop afstand live volgen. Na de lezing is er ook de mogelijkheid om aan de spreker vragen te stellen.
We kijken ernaar uit je online te ontmoeten!

Meer info over het Gallo-Romeins museum vind je hier.

Extra info