Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Staphorst,

Bestemming Museum Staphorst

Praktische informatie

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
7951 CE Staphorst

Tel: +31 (0)522 462 526
Bekijk website »
info@museumstaphorst.nl

Contactpersoon

Johan de Bruijn

Gesproken talen

NL - EN - DE

Openingsuren

van 6 april t/m 1 november 2024:
geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10u tot 17u
van 2 november t/m 21 december 2024:
geopend op woensdagnamiddag van 13u tot 16u en op zaterdag van 10u tot 16u

Gesloten op

27 april (Koningsdag) 
9 mei (Hemelvaartsdag)

Algemene info

Beleef Staphorst...  Traditie, klederdracht, cultuur & meer...

Onze vaste tentoonstelling
Staphorst heeft een rijke geschiedenis die we graag met je willen delen. Museum Staphorst laat zien hoe er vroeger in het dorp gewoond, gewerkt en geleefd werd. Het voorhuis van de boerderij, met een mooie woonkamer en een opkamer, is helemaal op authentieke wijze ingericht. In het achterhuis van de boerderij, met de originele deel, gaat het over het werk op en rond de boerderij. Wil je meer uit je bezoek aan het museum halen? Reserveer dan een rondleiding door een van onze gidsen, die je alles kan vertellen over heden en verleden van Staphorst.
Staphorst is een gemeente met een boeiende en kleurrijke geschiedenis. Van de vroegste sporen van bewoning (ca. 2200 v.Chr), via de stichting van het Zwartewaterklooster, Bommen Berend in het Rampjaar 1672 bij de Lichtmis, de oprichting van de eerste melkfabrieken, de komst van de Ambonese gezinnen tot de kunstzinnige activiteiten van Stien Eelsingh in haar Staphorster boerderij.  Op afspraak verzorgen vrijwilligers van het museum rondleidingen.

De maximale grootte van de groep is 20 personen.
Als de groep uit meer mensen bestaat, wordt de groep gesplitst.
De kosten van een rondleiding bedragen € 45 ,- per groep.


Kledingpresentatie
Staphorst is een van de laatste dorpen in Nederland waar vrouwen elke dag streekdracht dragen. Een traditie die ook nu voortdurend in beweging is. Reserveer een klederdrachtpresentatie, waarbij een drachtdraagster alle ins en outs met je deelt.
Enkele vrijwilligers van het museum dragen al hun leven lang de streekdracht. Zij kunnen uit ervaring vertellen hoe dat is, hoe het voelt en wat er allemaal bij komt kijken om 365 dagen in het jaar goed voor de dag te komen. Waarom hebben ze van al hun kledingstukken verschillende varianten in de kast liggen voor in en uit de rouw? En waarom is het zo belangrijk om je aan de ongeschreven regels van de klederdracht te houden? Experts kunnen op afspraak een kledingpresentatie geven.
De kosten - 50,- € - zijn geldig voor groepen tot 25 personen.
Bij grotere groepen wordt per persoon € 2,- extra gerekend

Stipwerkworkshop
Kenmerkend onderdeel van de Staphorster streekdracht is het stipwerk. Stipwerk, in het lokale dialect ‘gedrukt’ genoemd, is een techniek om stoffen te versieren. Dit gebeurt met stempels, bijvoorbeeld gemaakt van hout of kurk, met spelden, spijkers en andere metalen. De stempels worden in verf gedoopt en vervolgens op de stof aangebracht.
Voor groepen bestaat de mogelijkheid om een bezoek aan het museum te combineren met een workshop Staphorster stipwerk.
Na een korte presentatie over de geschiedenis van het Staphorster stipwerk door een van de experts van de Stichting Staphorster Stipwerk, gaan groepen onder begeleiding zelf aan de slag. Deze workshop duurt een à anderhalf uur.  Reserveren kan door een mail te sturen naar het museum.
Een stipwerkworkshop voor een groep tot acht personen kost € 220,- (inclusief materiaalkosten).
Is de groep groter, dan wordt per persoon extra € 27,50 extra in rekening gebracht.Scholen

Voor scholieren is Museum Staphorst een leuk en leerzaam uitstapje.  Ze ontdekken in het museum spelenderwijs veel over de geschiedenis en cultuur van het dorp. Vrijwilligers van het museum verdelen de klas in groepjes en begeleiden de activiteiten.

Neem contact op om de wensen door te spreken. Het museum biedt de mogelijkheid om er een mooi programma van te maken, indien gewenst in combinatie met activiteiten in de omgeving.

Behalve onze vaste expositie worden ook volgende tijdelijke tentoonstelling verwacht:

  • van 6 april t/m 21 decmeber 2024: BEDDENGOED
    We staan er niet vaak bij stil: een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Museum Staphorst laat in deze tentoonstelling zien hoe er in de gemeente Staphorst in de afgelopen 150 jaar geslapen werd.
  • van 6 april t/m 21 december: SLACHT
    Het is nog niet lang geleden dat Staphorsters boerenfamilies zelf een varken vetmestten voor eigen consumptie. De ‘slachter’ kwam aan…

&t=41s

Extra info

Aanbiedingen voor groepen

Groepsentree* : € 7,00
Rondleidingen : € 45,-
Kledingpresentatie : € 50,-
Workshop Staphorster stipwerk : € 220,-
Gids in bus : € 45,-
*Het groepstarief geldt voor groepen van 25 personen of meer.