Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Heusden, Nederland

Bestemming VisitBrabant - Heusden

Praktische informatie

VisitBrabant - Heusden
Pelsestraat 17
5256 AT Heusden (Noord-Brabant)
Nederland

Tel: +31 (0) 6 382 90 973
Bekijk website »
info@rbtdelangstraat.nl

Gesproken talen

NL - EN - DE

Algemene info

Vestingstad Heusden - een bezoek meer dan waard!

Het huidige Heusden ontstond rond 1200, bij de burcht van de Heren van Heusden. Strategisch gelegen aan de Bergsche Maas en schakel tussen de Biesbosch en ’s-Hertogenbosch. In 1680 schrok vestingstad Heusden op van enorme knallen. Kanonschoten van de vijand? Nee, de bliksem sloeg in de kruittoren! De explosie verwoestte het kasteel maar de oude fundamenten werden weer opgebouwd. Na 1968 werd vestingstad Heusden compleet gerestaureerd. Nu lijkt het weer alsof je door de 17e eeuwse straten loopt. Met deze restauratie won Heusden de prestigieuze ‘Europa Nostra’-restauratieprijs.

Enkele highlights:

  • Heusden Vesting wandeling:
    een veelzijdige wandeling van 3.5 km in de oude vestingstad Heusden, gelegen aan de Bergsche Maas, waarbij het thema water centraal staat. Waan je even terug in de middeleuwen! Je vindt de route ook terug in de app IVN natuurroutes.
  • De Loonse en Drunense Duinen - Brabantse Sahara
    Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied is ruim 7.000 voetbalvelden groot. Je vindt hier enorme zandvlaktes, waterpartijen, paarse heidevelden, bossen en het unieke landgoed Plantloon. Er is voor iedereen wat te doen. Van hutten bouwen tot een kilometerslange fietstochten. Kom hier struinen door het eeuwenoude stuifzand of ga paardrijden over de ruiterpaden en zandheuvels. Mountainbikers halen hun hart op aan de groene route van 16 kilometer, voor de beginnende mountainbiker, en de zwaardere zwarte route van 26 kilometer. Let op: vergunning verplicht! Rondom de duinen vind je je gezellige horecagelegenheden, zoals Herberg De Drie Linden in Giersbergen en Manege Van Loon in Loon op Zand. Hier bevinden zich natuurpoorten, herkenbaar aan de vier meter hoge sleutel; een mooi startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of om lekker actief buiten te zijn.
  • Wandelen aan de Zuiderwaterlinie
    Het Zuiderwaterlinie wandelpad is uitgezet over de wandelknooppunten in Brabant. De wandelroute in Brabant is herkenbaar aan de groen-met-gele bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool. De totale lengte van het wandelpad is 290 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om kortere deelroutes te wandelen. Etappesuggesties vind je in de wandelgids van het Zuiderwaterlinie wandelpad. Of stippel je eigen wandelroute in Brabant uit met de deelkaarten in de wandelgids, waarop alle wandelknooppunten in Brabant zichtbaar zijn.
  • Giersbergen - natuurpoort van de duinen
    Woeste gronden, moerassen en heidevelden: zo zag Giersbergen en omgeving er zo’n 750 jaar geleden uit. De Cisterciënzer abdij Ter Kameren kreeg hier in 1244 van Hertog Hendrik II van Brabant een stuk grond toegewezen. Lekenbroeders vestigden in Giersbergen de kloosterhoeve van de abdij, de zogenaamde uithof. Van hieruit begonnen ze de woeste grond te ontginnen. In de loop van de tijd groeide de uithof Giersbergen uit tot een gehucht. Dit gehucht, bestaande uit enkele boerderijen, schuren, stallen en schaapskooien vormt de toegangspoort tot Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Parkeren is mogelijk op de ruime parkeerplaatsen die zijn aangelegd bij Herberg De Drie Linden. Vanuit hier zijn diverse routes af te leggen voor wandelaars, fietsers en ruiters. Voor de mtb-liefhebber zijn er twee uitdagende routes uitgezet in dit gebied. Hiervoor heb je een mtb-vignet nodig. Regelmatig verzorgen gidsen van IVN of de Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden excursies met verschillende thema's.
  • Overlaat - Moeras en zeldzame blauwgraslanden, met de statige ijzeren spoorbrug die wandelaars over het moeras leidt.
    In 1890 werd de Langstraatspoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug. De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers. In 2011 werd de jarenlange renovatie van de brug afgerond en nu is de brug weer toegankelijk voor wandelaars. Aan de voet van de Moerputtenbrug ligt een drijvend ponton van waar u het beroemde zijaanzicht van de brug kunt zien. Bij de brughoofden is informatie te vinden over de geschiedenis van de beide bruggen.
  • De Emmamolen -
    De Emmamolen heeft een brasserie met zonnig terras. Geniet daar van het lekkers van Winkel Bakhuys!

Meer info over de highlights van Noord-Brabant in het algemeen vind je hier.

Extra info