Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Tongeren, België

Bestemming Gallo-Romeins Museum

Praktische informatie

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren (Limburg)
België

Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be

Contactpersoon

Huberte Renaers

Gesproken talen

NL - FR - ENG - DE

Openingsuren

Van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Tijdens de schoolvakanties (België), van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Gesloten op

Het museum is steeds gesloten op maandagen, behalve als dat een feestdag is.

Algemene info

‘Leren’ krijgt bij ons een heel aparte dimensie. Het gaat om actief ontdekken, beleven, verdiepen, verbanden leggen, in vraag stellen, ... Op een dynamische manier en in een inspirerende omgeving krijgt u inzicht in de reden waarom het gelopen is zoals het is. Een boeiende manier om iets op te steken, voor jong én oud.

Corona

Het Gallo-Romeins Museum is open! Een bezoek aan het museum kan momenteel alleen nà reservatie!
Maar ook online valt er heel wat te ontdekken!!

Spraakwater - lezingen online
De lezingen van Spraakwater kan je voortaan online volgen. (zie hieronder)

"Hic et nunc" - zo heet de nieuwe blog van het museum.
Dat is Latijn voor "hier en nu". Een toepasselijke naam. Classicus Patrick De Rynck volgt de actualiteit op de voet. Hij zoekt en vindt voortdurend verrassende verbanden met de wereld van de oude Grieken en Romeinen. Het resultaat? Boeiende blogartikels die je kan lezen én beluisteren.

Verhalen over onze topstukken
de meest interessante objecten van het museum ontdek je tijdens de lockdown ook van bij je thuis! Alle informatie over de voorwerpen kan je online beluisteren. Zo ben je goed voorbereid om ze in betere tijden ook in het echt te komen bewonderen!

Digitalisering Romeinse munten
Wist je dat het Gallo-Romeins Museum een heel grote muntcollectie bezit? De Romeinse munten worden nu allemaal gedigitaliseerd, 6.500 in totaal. Eind 2021 kan je ze online bestuderen. Het omvangrijke project kreeg financiële steun van de Vlaamse overheid.Het Gallo-Romeins Museum buiten het Corona tijdperk

Van neanderthaler tot Gallo-Romein - is onze permanente tentoonstelling
Je ontdekt hier het boeiende verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na. We presenteren meer dan 2000 voorwerpen waaronder heel wat topstukken. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen.

Oog in oog met de Romeinen - is onze tijdelijke tentoonstelling voor 2021 - van 6 februari tot 1 augustus 2021
Hoe was het écht om te leven in het reusachtige Romeinse Rijk? Ontmoet de mensen die het zelf meemaakten en raak in de ban van hun getuigenissen. Krijg een verrassend nieuwe kijk op thema’s die ook de Romeinen al bezighielden: politiek, migratie en burgerschap, geloof en bijgeloof, winstbejag, seksualiteit. De tentoonstelling biedt een levendig overzicht van de Romeinse cultuurwereld, voor jong en oud. Meer dan 250 topstukken uit het British Museum tonen het beste van wat Rome ons naliet. Of hoe een klein dorpje aan de Tiber uitgroeide tot een machtig wereldrijk, verscheiden en verenigd! Voor meer info kan u terecht bij Bart Demarsin - tel. +32 12 67 03 56 - bart.demarsin@stadtongeren.be

Vanwege de grote belangstelling voor onze tentoonstelling "Oog in oog met de Romeinen" verruimden we tijdelijk onze openingsuren:
dinsdag t/m vrijdag van 09u00 tot 18u00
zaterdag, zondag en feestdagen van 09u00 tot 21u00

Vanaf 2 augustus gelden dan opnieuw de reguliere openingstijden.

Spraakwater -
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. We bieden een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat.
Programma:
Donderdag 19 november 2020 - Tongeren na Sint-Servaas. Een blik op de vroegmiddeleeuwse stad - Steven Vandewal (Stad Tongeren) (on-line!)
Donderdag 17 december 2020 - Een gouden zwaard en een groot paard. Keltische vorsten uit de Lage Landen, mét Europese contacten - Sasja van der Vaart-Verschoof (on-line!)
Donderdag 14 januari 2021 - Ongekend & Onverwacht - Dr. Wouter K. Vos (on-line!)
Donderdag 18 februari 2021 - Oog in oog met de Romeinen. Het leven zoals het was in de keizertijd - Patrick De Rynck (classicus) (on-line!)
Donderdag 11 maart 2021 - Tungrians and Batavians in Vindolanda, a military fort near Hadrian’s Wall (United Kingdom) - Andrew Birley (The Vindolanda Trust)* (lezing in het Engels) (on-line)
Donderdag 29 april 2021 - Objecten van het Gallo-Romeins Museum: nieuwste inzichten - Guido Creemers en Else Hartoch (Gallo-Romeins Museum) (on-line)
Donderdag 3 juni 2021 - Romein of vreemdeling? Etnische diversiteit en identiteit in de Romeinse wereld? - prof. Paul Erdkamp (Vrije Universiteit Brussel) (on-line)

Archeologische sites -
Overal in het landschap vind je sporen van het verre verleden. Heel wat Limburgse archeologische sites zijn toegankelijk voor het publiek. De interessantste vind je hier.
Neanderthalersite – Veldwezelt (Lanaken)
Archeologisch park De Rieten – Wijshagen (Meeuwen-Gruitrode)
Grafheuvels Molhem – Peer
Tumuli – Vorsen en Montenaken (Gingelom)
Landmark Romeins villalandschap – Borgloon
Archeologisch landmark Jesseren - Borgloon
Het Romeinse aquaduct – Tongeren
Romeinse tempelsite – Tongeren
Romeinse omwalling – Tongeren

Schoolprogramma 2020-2021
Bekijk het volledige educatieve aanbod voor 2020-2021 hier.
Hoe een schoolbezoek aan ons museum plaatsvindt in Corona-modus, lees je hier.

Maar niet alleen onze tentoonstellingen verrassen. De bijzondere architectuur, het hartelijke onthaal, de leuke museumshop en het gezellige Museum Kafee maken uw bezoek helemaal áf. Daarna bent u volledig klaar voor een verkenning van Tongeren: het oudste en misschien wel meest charmante stadje van het land.

Tot binnenkort ... in het Gallo-Romeins Museum.

Routebeschrijving

Het Gallo-Romeins Museum ligt op wandelafstand van het station. Op tien minuutjes staat u voor de deur.
Steek het Stationsplein over, recht de Stationslaan in. U bereikt nu de Veemarkt. Steek ook die over en wandel de Maastrichterstraat in. U passeert het Hospitaalplein. Neem nu de eerste straat links. Dat is de Kielenstraat. Om aan de voorkant van het museum te geraken, neemt u het kleine straatje aan uw rechterkant.

Parkeren doet u best in de omgeving van ‘De Motten’ (gratis) of in de ondergrondse stadsparkingen 'Centrum', ‘Grote Markt’ of ‘Julianus’. Hoe dan ook wandelt u in enkele minuten naar het museum.Autocars parkeren best op de Eeuwfeestwal of de Fonteindreef.

Extra info

  • Rolstoel toegankelijk: ja

Extra faciliteiten:

  • Rolstoelvriendelijk parcours
  • Beeldenfluisteraars voor mensen met een visuele beperking.
  • Museumwinkel
  • Museum Kafee
  • Voor scholen en groepen: lunchruimte met plaats voor 100 kinderen (drankautomaten met fruitsappen, waters en frisdrank aanwezig)


Aanbiedingen voor groepen

Groepen:
Rondleiding op maat met een ervaren gids zowel in de permanente als de tijdelijke tentoonstellingen.
Omdat we de kwaliteit van de rondleiding willen garanderen aanvaarden we maximum 25 mensen per groep.

Verjaardagsfeestjes:
Wilt u uw zoon of dochter een unieke verjaardag bezorgen? Boek dan een verjaardagsfeestje in het Gallo-Romeins Museum.