Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Tongeren,

Evenementen Spraakwater - Before Ambiorix: Julius Caesar in Britain 55-54

Praktische informatie

Spraakwater - Before Ambiorix: Julius Caesar in Britain 55-54
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be

Contactpersoon

Huberte Renaers

Gesproken talen

NL - EN - FR - DE

Algemene info

Spraakwater - Before Ambiorix:
Julius Caesar in Britain 55-54

Online lezing door het Gallo-Romeins Museum

op woensdag 19 januari 2022 - 19U30

door Prof. Colin Haselgrove en Prof. Andrew Fitzpatrick (Universiteit van Leicester)

(de lezing gaat door in het Engels)

Over de inval van Julius Caesar in Britannia wordt doorgaans gezegd dat de betekenis ervan gering was en zeker niet blijvend. Dat beeld stellen de onderzoekers bij. Ook Eburonenleider Ambiorix komt in hun uiteenzetting even aan bod.

In volle Gallische oorlog landde Julius Caesar in 55 en 54 v.Chr. met zijn vloot in Britannia, de Latijnse naam voor wat nu Engeland, Wales en Schotland is. Zelf beschrijft de Romeinse generaal en
politicus de twee expedities in zijn boek Oorlog in Gallië. Hij wijdt daarin ook enkele paragrafen aan de Britse geografie en de toenmalige bewoners.

Traditioneel wordt gezegd dat de twee campagnes van Caesar geen blijvende betekenis hebben gehad, niet voor Britannia zelf en ook niet voor Rome. Er waren ook weinig of geen archeologische sporen van de Romeinse aanwezigheid toen. Die inzichten zijn het jongste decennium grondig omgegooid. Dat komt onder meer door de recente ontdekking van een site op het eiland Thanet in Kent. Specialisten denken dat dit de landingsplaats of scheepsbasis was voor de campagne van 54 v.Chr.

Meer en meer wordt ook duidelijk dat de krijgstochten in de hoofdstad Rome gezien werden als grote overwinningen en dat het effect op Britannia ingrijpend en blijvend was. Uiteindelijk leidden de
expedities bijna een eeuw later (43 n.Chr.) tot de invasie van keizer Claudius en de permanente bezetting van een groot deel van het eiland.
Al meer dan een eeuw woeden er discussies onder archeologen over diverse facetten van Caesars onderneming: de wijze waarop hij Britannia heeft trachten te veroveren; de identificatie van de
havens die hij gebruikte voor de vloot, zowel aan deze kant van het Kanaal als aan de Britse zijde; het uitzicht en de locatie van de kampen van de Romeinse legioenen aldaar… En waarom wilde Caesar per se Britannia veroveren? Hoe verliepen de campagnes? De professoren Haselgrove en Fitzpatrick doen het verhaal.

De expeditie van 54 v.Chr. had ook directe gevolgen voor het vasteland. Ook hier gaan beide professoren dieper op in. Caesar nam namelijk vijf van zijn acht legioenen én de helft van zijn ruiterij
mee naar England. De rest van het militaire apparaat verbleef dicht bij de Kanaalkusten en in het hinterland om de zeehavens te beveiligen. Zo zorgden de Romeinen ervoor dat de bevoorrading niet in het gedrang kwam en dat het voedsel veilig over het Kanaal naar de legerbases in England kon worden verscheept.
Met het gros van het Romeinse leger ver uit de buurt was dit een uitgelezen kans voor de stammen op het vasteland om dat jaar een revolte voor te bereiden en ze later op het jaar ook uit te voeren. De naam van een van de leiders daarvan is: Ambiorix.

Professor Colin Haselgrove bestudeert de late ijzertijd en de Romeinse periode in Brittannië. Hij doet ook onderzoek naar de archeologie van het vasteland. Recent onderzocht hij onder andere Romeinse muntschatten in Brittannië en het Hill-fort van Danebury (ijzertijd).
Professor Andrew Fitzpatrick onderzoekt de vroegste Romeinse sporen en ijzertijdsites in Brittannië. Hij is ook dé specialist inzake de introductie van de laatneolithische bekerculturen in Brittannië en Ierland. Hij leidde onder andere het onderzoek naar de Amesbury Archer.

Deelname: 3,- € p/p - te betalen online tijdens het reservatieproces.

Inschrijven kan hier


Meer info over het Gallo-Romeins Museum vind je hier.

Extra info