Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Schoten,

Evenementen Maak kennis met het boeddhisme

Praktische informatie

Maak kennis met het boeddhisme
Kruispadstraat 33
2900 Schoten

Tel: +32 (0)3 685 09 19
Bekijk website »
tibetaans.instituut@tibinst.org

Algemene info

Wij zijn verheugd om dit jaar ons nieuwe programma "Maak kennis met het boeddhisme" te introduceren!
Dit programma is ontworpen om je stap voor stap kennis te laten maken met de essentie van het boeddhistische pad, en legt een stevig fundament voor verdere studie en groei.

De basis van het programma bestaat uit 11 donderdagavondlessen met deze data en onderwerpen:

18 april 2024 : De Boeddha, Dharma en Sangha
Deze drie juwelen vormen samen het fundament van het boeddhisme. De eerste van deze juwelen is de Boeddha, wat o.a. verwijst naar de historische Boeddha Siddhartha Gautama, die verlichting bereikte en ons toonde hoe we het lijden kunnen overwinnen. Het tweede juweel is de Dharma, de leer van de Boeddha, die ons de weg wijst naar verlichting door middel van wijsheid en mededogen. Het laatste juweel is de Sangha, de gemeenschap van mensen die de Dharma beoefenen en ondersteunen, waardoor we samen kunnen groeien en leren op ons pad naar verlichting.

23 mei 2024 : De vier gedachten die je naar de dharma keren
De vier gedachten die je naar de dharma keren zijn essentiële reflecties die ons aanzetten tot het verkennen van de boeddhistische leer.

06 juni 2024 : De vier edele waarheden
De Vier Edele Waarheden vormen de start van de boeddhistische dharma. In die zin dat dit het eerste onderricht was dat de historische boeddha Siddharta Gautama gaf nadat hij de verlichting had bereikt.

20 juni 2024 : De basis van meditatie: Shinee of gestilde concentratie
De basis van elke andere vorm van meditatie wordt 'shinee' (Tibetaans) of gestilde concentratie genoemd. Het vormt het fundament van innerlijke vrede en geestelijke groei. Net zoals de Boeddha, Dharma en Sangha de kern vormen van het boeddhisme, biedt shinee ons een diepgaande methode om onze geest tot rust te brengen en te focussen.

05 september 2024 : De Verlichtingsgeest: Bodhicitta
De verlichtingsgeest, ook bekend als bodhicitta, vormt het hart van het Mahayana boeddhisme. Het is de krachtige innerlijke motivatie die je aanzet om het lijden van alle voelende wezens te verlichten en hen te helpen om bevrijding van dit lijden te bereiken.

26 september 2024 : De vier onmetelijke gedachten
De vier onmetelijke gedachten - onmetelijke liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid - vormen een essentieel onderdeel van de beoefening binnen het Mahayana-boeddhisme. Ze zijn een uitdrukking van de verlichtingsgeest, bodhicitta

10 oktober 2024 : De meditatie van het dieper inzicht : Lhaktong
De meditatie van het dieper inzicht, ook bekend als lhaktong is een beoefening die verder bouwt op de shinee meditatie. Deze meditatie is gericht op het verkrijgen van een dieper begrip van hoe de dingen werkelijk bestaan.

24 oktober 2024 : De zes perfecties : vrijgevigheid & ethische zelfdiscipline
De zes perfecties, ook wel bekend als de beoefeningen van bodhisattva's, vormen een essentieel onderdeel van het Mahayana boeddhisme. Deze beoefeningen leiden een bodhisattva naar het boeddhaschap. Deze avond staat in het teken van de eerste twee van deze zes beoefeningen: vrijgevigheid en ethische zelfdiscipline.

14 november 2024 : De zes perfecties: geduld en enthousiaste volharding
De zes perfecties, ook wel bekend als de beoefeningen van bodhisattva's, vormen een essentieel onderdeel van het Mahayana boeddhisme. Deze beoefeningen leiden een bodhisattva naar het boeddhaschap. Deze avond staat in het teken van de eerste twee van deze zes beoefeningen: geduld en enthousiaste volharding.

28 november 2024 : De zes perfecties: meditatieve concentratie en wijsheid
De zes perfecties, ook wel bekend als de beoefeningen van bodhisattva's, vormen een essentieel onderdeel van het Mahayana boeddhisme. Deze beoefeningen leiden een bodhisattva naar het boeddhaschap. Deze avond staat in het teken van de eerste twee van deze zes beoefeningen: meditatieve concentratie en wijsheid.

12 december 2024: De Dharma in je dagelijks leven
In dit laatste onderdeel van de lessenreeks ‘Maak kennis met het boeddhisme’ toont Lama hoe je alles wat je hebt geleerd kan toepassen in je dagelijks leven.

Of je nu nieuw bent of al wat ervaring hebt, dit programma verwelkomt iedereen die interesse heeft in het verkennen van het boeddhistische pad.
Na voltooiing van minimaal 8 van de 11 lessen van het programma ontvang je een certificaat, waarmee je toegang krijgt tot verdere modules en verdieping van je spirituele reis.

De opbouw van een avond ziet er als volgt uit :
20:00 - 20:10: Korte introductie met praktische mededelingen over het programma
20:10 - 20:40: We verwelkomen Lama Tashi Nyima of Lama Zeupa en beoefenen onder Lama’s begeleiding de puja van Chenrezig, de boeddha van mededogen.
20:40 - 22:00: Onderricht door Lama over het onderwerp van de avond.
22:00 - 22:20: Discussiekring over het onderwerp of gerelateerde onderwerpen, bij een tasje thee.

Het programma is zo opgezet dat je de beide lama’s van ons instituut kan leren kennen. Ze geven een evenwaardig deel van het gehele programma.
Aanvullend wordt het programma tot tweemaal verrijkt en ondersteund door een oefendag op een zaterdag. Ook deze dagen worden begeleid door één van beide lama’s. 

Bijdrage
:
leden : 10,- €
niet-leden : 15,- €
Inschrijven kan via de website.

Extra info