Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Ieper,

Evenementen Binnenpretjes - vermaak en vertier in de pruikentijd

Praktische informatie

Binnenpretjes - vermaak en vertier in de pruikentijd
Merghelynckstraat 2
8900 Ieper

Tel: +32 (0)57 239 220
Bekijk website »
merghelynckmuseum@ieper.be

Algemene info

Tijdens het Erfgoedweekend van 19, 20 en 21 april vieren we 250 jaar Merghelynck Museum! Ontdek alles over vermaak en vertier tijdens de pruiktentijd in de expo 'Binnenpretjes' en bekijk de wondermooie one-shot-film van onze jongerenwerking, het Voorlopig Bewind.

2024 is een jubeljaar voor het Merghelynck Museum

  • In 1774 liet François Merghelynck zijn herenhuis bouwen. 
  • In 1894 richtte Arthur Merghelynck het in als museumhuis 
  • en in 2024 is het 30 jaar in beheer van de stad. 

Om deze mijlpalen te vieren, organiseren we een erfgoedweekend op 19, 20 en 21 april met als thema ‘Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd’.

Op vrijdagavond 19 april is er een nocturneopening van 19u tot 21u 

op zaterdag 20 en zondag 21 april is het museum geopend van 10 u tot 17u. 

Gratis toegang, mits reserveren.

In de verschillende kamers van het huis gingen erg diverse activiteiten door. In het groot salon danst het gezelschap op muziek uit de muziekkamer. Een feestmaal staat geserveerd in de eetkamer. Zowel mevrouw als meneer Merghelynck gebruiken tabak in de rookkamer, proeven nieuwe smaken in de dinette en spelen backgammon in het privésalon. In hun respectievelijke slaapkamers kleden ze zich op, met hulp van hun dienstpersoneel, voor de gelegenheden van die dag.

Merghelynck in een oogopslag - Een ‘One-shot-movie’ van het Voorlopig Bewind* en Sven Verhaeghe.

Er wordt gebeld, de deur van huize Merghelynck zwaait open…Wat volgt is één beweging doorheen dit historisch gebouw met tal van verassende ontmoetingen. Voor je het weet sta je terug buiten en probeer je de talloos opgedane indrukken een plaats te geven.
‘Merghelynck in een oogopslag’ is een eigentijdse documentaire van de jongerenwerkgroep van het Yper Museum.Ze dompelden zich onder in de geschiedenis van het huis, kozen hun favoriete plek en lieten zich daardoor inspireren. Ontdek het resultaat tijdens het weekend van Erfgoeddag (19, 20 en 21 april) in het Koetshuis van het museum.

______________________

Meer weten over het Yper Museum?  Klik hier.

Extra info