Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Ieper,

Evenementen Laken Luxe Leven

Praktische informatie

Laken Luxe Leven
Grote Markt 34
8900 Ieper

Tel: +32 (0) 57 23 92 20
Bekijk website »
ypermuseum@ieper.be

Contactpersoon

Peter Slosse

Gesproken talen

NL - FR - EN - DE

Algemene info

Het leven tussen de middeleeuwse lakens

van 2 juni tot 20 augustus 2023 

in de Goliathzaal van het Yper Museum.

Gratis toegankelijk - reserveren is niet nodig - in samenwerking met de KU Leuven.

Het middeleeuwse graafschap Vlaanderen werd groot dankzij de lakenindustrie, een industrie met meerdere gezichten. Zowat iedereen in de stad was erbij betrokken. Studenten geschiedenis van de KU Leuven kregen in het kader van het vak Global Economic Trends and Transitions (500-1800) een museumopdracht. Het hoofdthema van de opdracht moest gaan over middeleeuwse vroegmoderne textielindustrie

In deze tentoonstelling belichten de studenten drie aspecten van dit complexe verhaal:

  • het verfproces - kleurrijk laken
    het verven van stof is in de middeleeuwen geen eenvoudig proces. Bij gebrek aan synthetische producten worden alle kleuren met natuurlijke materialen gemaakt. En dat is duur. Zeldzame grondstoffen, een langdurig proces en veel vaardigheid zijn nodig om tot een mooi resultaat te komen. Mooi geverfde stoffen zijn dan ook een luxeproduct!
  • het leven van de textielarbeiders - werken in de textielindustrie
    om van wol tot laken te komen zijn veel handen nodig. Elk deeltje van het proces is de taak van iemand anders. Vaak ligt de nadruk van het historisch onderzoek op het maakproces. Maar ook het leven van de mensen actief in de lakenindustrie, verdient het om van nabij bekeken te worden.
  • de luxewetten
    de lakenindustrie in Vlaanderen richt zich in de middeleeuwen op het hogere marktsegment: luxueus afgewerkte stoffen met een duur prijskaartje. Maar niet enkel je portemonnee dicteert wat je koopt. In de middeleeuwen bepalen luxewetten wie wat mag dragen. Dit kunnen we ons vandaag niet meer voorstellen. Toch was dit in de middeleeuwen doodnormaal.

Je ontdekt hoe ze te werk gaan bij hun onderzoek en welke verhalen hun raken. Hieronder geeft hun prof Maïka De Keyzer duiding bij de opdracht.

&t=17s

Meer weten over het Yper Museum?  Klik hier

Extra info