Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Dendermonde,

Evenementen Prospectietocht - Scheepswerf en polder met de fiets

Praktische informatie

Prospectietocht - Scheepswerf en polder met de fiets

9200 Dendermonde

Tel: +32 (0) 9 267 70 50
Bekijk website »
toerisme@oost-vlaanderen.be

Contactpersoon

Stijn Vandeplas

Gesproken talen

NL - FR - EN - DE

Algemene info

Als verantwoordelijke van een socio-culturele vereniging, bedrijf, school, autocarist, etc. kun je via de prospectietochten heel wat inspiratie opdoen voor een geschikte groepsuitstap in Oost-Vlaanderen. Een prospectietocht is namelijk de uitgelezen kans om kennis te maken met het groepsaanbod in onze provincie. Of je nu uitstappen in kleine of in grote groepen organiseert, er is voor elk wat wils! Per tocht ervaar je het aanbod van dichtbij en ben je volledig op de hoogte van wat Oost-Vlaanderen jouw groep te bieden heeft.  
Per vereniging, groep of organisatie laten we maximaal twee mensen toe per tocht. Gelieve deze limiet te respecteren en geen grotere groepen in te schrijven.

Prospectietocht 11 -
Scheepswerf en polder met de fiets

zaterdag 2 september 2023

van 08u30 tot 14u15

Locatie :
Scheepvaartmuseum Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Dendermonde

Programma:

Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde die zoveel te bieden heeft. Vandaag verkennen we er de scheepsvaartgeschiedenis van de streek en fietsen we door het poldergebied van het gehucht Vlassenbroek.

 • Eerst houden we halt aan de voormalige scheepswerven, waar de rijke scheepsvaarttraditie nog altijd tastbaar is. Een gids neemt ons mee op sleeptouw door deze tijdscapsule van vele eeuwen terug tot aan het jaar 1986, toen de laatste werknemer de deur achter zich toetrok.
 • Daarna springen we op de fiets (fietsverhuur mogelijk) en vertrekken we richting het schilderachtige gehucht Vlassenbroek, waar er in de aanpalende polder hard gewerkt wordt aan een gecontroleerd overstromingsgebied. Een gids vertelt er ons hoe die werken kaderen binnen het sigmaplan, dat ons niet alleen moet beschermen tegen overstromingen, maar ook van de Vlassenbroekse polder een waardevol natuurgebied met slikken en schorren moet maken.
 • Na afloop fietsen we terug richting het centrum van Baasrode, waar we nog genieten van een afsluitende lunch op een boogscheut van de oude scheepswerven.

Praktisch

 • Je begeeft je zelf naar de startlocatie van de tocht, waar de tocht ook weer eindigt: Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode (Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Dendermonde). Tijdens de tocht zelf heb je evenwel geen eigen vervoer meer nodig, tenzij je je eigen fiets meeneemt. Je kunt ook gratis een elektrische of niet-elektrische fiets lenen via Toerisme Oost-Vlaanderen. Enkele dagen voor de start ontvang je via mail een herinnering met de nodige praktische informatie.
 • De dichtstbijzijnde bushalte is Baasrode Scheepswerfstraat (lijn 245 & 252), op 50 meter van de startlocatie. De bus verbindt de halte met het station van Dendermonde. Parkeren met de wagen kan gratis op de parking naast de ingang van de Scheepswerven (Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Dendermonde) of achter het jeugdhuis (Sint-Ursmarusstraat 127, 9200 Dendermonde), beiden vlakbij de startlocatie.

  8.30: Afspraak aan de Scheepswerven Baasrode
  8.30: Koffie en ontbijtkoek + bezoek onder begeleiding van een gids aan de Scheepswerven Baasrode
  10.30: Fietstocht naar en door de Vlassenbroekse polder onder begeleiding van een gids
  12.45: Lunch in De Kring
  14.15: Einde voorzien

Toegankelijkheid
Deze tocht is niet rolstoeltoegankelijk: een groot deel wordt met de fiets afgelegd. In totaal leggen we zo'n 10 à 15 kilometer af met de fiets, geregeld onderbroken door korte stops met uitleg. De route gaat deels over onverharde paden, dus je gebruik het best een fiets met niet al te dunne banden.

Prijs - inclusief tweegangenmaaltijd en bezoeken
28,75 € per ticket
0.25 € per transactie

Tickets bestellen kan hier.

--------------------------------------------

Meer weten over Toerisme Oost-Vlaanderen: kijk hier.

Extra info