Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Tongeren,

Evenementen Gallo-Romeins Museum - Een gouden zwaard en een groot paard...

Praktische informatie

Gallo-Romeins Museum - Een gouden zwaard en een groot paard...
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be

Contactpersoon

Huberte Renaers

Gesproken talen

NL - EN - FR - DE

Algemene info

SPRAAKWATER (on-line)

De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. We bieden een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat.

Donderdag 17 december 2020 - 20u00

Lezing: Een gouden zwaard en een groot paard. Keltische vorsten uit de Lage Landen, mét Europese contacten.

Door : Dr. Sasja Van der Vaart-Verschoof
Dr. Sasja van der Vaart-Verschoof is zelfstandig archeologe (‘The Overdressed Archeologist’), conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en redacteur. In 2017 was ze laureate van de Joseph Déchelette European Archaeological Prize.

Ongeveer 3000 jaar geleden werd een man begraven in een gebied dat nu ten zuiden van het Nederlandse Oss ligt. Hij was 30-40 jaar oud en moet bij leven een indrukwekkende verschijning zijn geweest. Zoals gebruikelijk in de vroege ijzertijd werd hij gecremeerd en bijgezet in een urn. Bijzonder is dat de urn van brons was en dat de man een serie bijzondere objecten meekreeg, waaronder
paardentuig, geïmporteerd textiel en een indrukwekkend, rondgebogen zwaard versierd met goud.
De as van de man werd bijgezet in een voorouderlijke grafheuvel uit de bronstijd, die deel uitmaakte van een eeuwenoud funerair landschap. Daaroverheen werd een van de grootste grafheuvels
aangelegd die we in de Lage Landen kennen: het Vorstengraf van Oss. Het maakt deel uit van een groep van enkele tientallen zogenaamde Vorstengraven die we in dit gebied kennen.
De graven zijn niet alleen zeer rijk, maar de grafgoederen zijn veelal import uit de Centraal-Europese Hallstattcultuur. De Vorstengraven zijn dus het resultaat van indrukwekkende contactnetwerken over honderden kilometers.
Recent onderzoek naar deze graven heeft geleid tot vernieuwde inzichten. Dr. Sasja van der Vaart-Verschoof presenteert die in deze lezing.

Deelname is gratis!

Schrijf je voor deze online-lezing in via onze website of telefonisch op +32 12 67 03 40.

Na inschrijving ontvang je via e-mail een deelnamelink. Op de geplande datum en het geplande uur kan je via deze link de lezing vanop afstand live volgen. Na de lezing is er ook de mogelijkheid om aan de spreker vragen te stellen.
We kijken ernaar uit je online te ontmoeten!

Meer info over het Gallo-Romeins museum vind je hier.

Extra info