Zoeken
!Nieuwe aanbiedingen

Wat zoek je?

Bestemmingen

Hotels & Restaurants

Evenementen

Tongeren,

Evenementen Gallo-Romeins Museum - Ongekend & onverwacht

Praktische informatie

Gallo-Romeins Museum - Ongekend & onverwacht
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be

Contactpersoon

Huberte Renaers

Gesproken talen

NL - EN - FR - DE

Algemene info

SPRAAKWATER (on-line!)
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. We bieden een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat.

Donderdag 14 januari 2021 - 20u00

Lezing: "Ongekend & Onverwacht" - een nieuw legioenskamp uit de vroeg-Romeinse tijd in het Nederlandse Valkenburg.

Door : Dr. Wouter K.Vos (periodespecialist Romeinse tijd en kenner van Romeins Valkenburg)

Valkenburg in de provincie Zuid-Holland, tussen Katwijk en Leiden, heeft een zeer rijk ‘Romeins’ verleden. Niet alleen werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer goed bewaard fort (castellum)
grotendeels opgegraven. Nadien hebben archeologen ook de restanten van ruim een halve kilometer Romeinse weg, een grafveld, een vicus (kampdorp) en een minifort, graanpakhuizen en allerlei andere gebouwen blootgelegd.
Thans vindt een grootschalig archeologisch onderzoek plaats, met zonder meer spectaculaire resultaten. Er werden resten herkend van de spitsgracht, aanwijzingen voor een zoden wal die op houten balken of liggers gefundeerd was en restanten van verschillende torens. Het gaat om een fors verdedigingswerk, met afmetingen aan één zijde alleen al van 350 meter. Mede door de natte vondstomstandigheden bleef het ook uitzonderlijk goed bewaard.
De interpretatie ligt voor de hand: het gaat om een tweede Romeins verdedigingswerk, op enkele honderden meters van het bekende castellum van Valkenburg. Gelet op de omvang moet er sprake zijn geweest van een legioenskamp van meer dan 16 hectare. De vragen zijn legio: wat doet dat kamp hier? Wat is er meer van te achterhalen? In welke historische context kan deze spectaculaire vondst worden geplaatst? Wat betekent dat voor de vroeg-Romeinse periode in West-Nederland en daarbuiten?
Tijdens de presentatie zal dr. Wouter Vos tevens aandacht besteden aan het historische verhaal van de Romeinse Limes in het noorden en aan de rol van het hinterland. Ook de Unesco-nominatie van de Nedergermaanse Limes komt aan bod.

Deelname is gratis!

Schrijf je voor deze online-lezing in via deze link of telefonisch op +32 12 67 03 40

Na inschrijving ontvang je via e-mail een deelnamelink. Op de geplande datum en het geplande uur kan je via deze link de lezing vanop afstand live volgen. Na de lezing is er ook de mogelijkheid om aan de spreker vragen te stellen.
We kijken ernaar uit je online te ontmoeten!

Meer info over het Gallo-Romeins museum vind je hier.

Extra info